G5 entertainment

7 augusti, 2019 2 av Mr Tillväxt

Mid cap – Kurs 82.25: – Börsvärde 739MSEK

Nu tänkte jag sätta tänderna i en gammal bekantskap, G5 entertainment. Ett bolag som jag följt länge då jag köpte mina första aktier redan 2011.

När Mr Värde nyligen frågade mig om G5 var köpvärd på dessa nivåer så fick det mig att åter ta en titt på aktien. Det intressanta med våra olika strategier är att jag tenderar att äga aktier under tillväxtfasen då Mr V tycker att det är på tok för dyrt. Och vice versa. När bolagen slaktats och ser billiga ut ja då börjar Mr Värde bli intresserad för en potentiell turnaround medan jag håller mig borta. Men kan dagens G5 locka oss båda?


Värdering & estimat

Först visar jag nuvarande värdering samt analyshusens estimat.

Nuvarande värdering (börsdata)

P/E 8,3

EV/EBIT 6,2

EV/S 0,49

PE/G -0,26


Nedan följer ABG Sundall Collier & Redeyes estimat för 2019-21. Man bör ha i åtanke att båda dessa analyshus är betalda av G5 för att följa bolaget. Siffrorna uppdateras med tiden så kolla deras sidor för aktuella estimat.

2019 Oms SEKm Vinst SEKm VPA SEK Marginal %
ABG 1,221 98,8 11 8,1
Redeye 1,259 93,4 10,4 7,4
         
2020        
ABG 1,343 116 12,9 8,6
Redeye 1,359 101,5 11,3 7,5
         
2021        
ABG 1,545 137,5 15,3 8,9
Redeye 1,563 180,6 20,1 11,5

Enligt ABG:s analys av G5:s peer group landar de i att genomsnitts P/E ligger på 19,2 (2019), 15,9 (2020) & 13,0 (2021). Gruppen består av Com2us, Stillfront, Zynga, Rovio & Glu mobile.


Tillbakablick

Jag köpte mina första aktier i G5 den 9 december 2011 för 20.50: -. Bolaget var då relativt okänt och jag minns att det ryktades om att ryska maffian kunde vara inblandade. Det visade sig vara fel såklart. Så här i efterhand kan man i och för sig förstå att ett rysk/ukrainskt mobilspelsbolag noterade på first north i Sverige kändes lite skumt… Och jag kan undra hur jag själv tänkte. Om jag inte missminner så var vi ca 300 ägare på Avanza och det kan jämföras med dagens 6,5k. På den tiden hade inte “free to play”-modellen tagit fart utan det var upplåsbara spel som gällde. Toppspelet var Virtual city. Under 2013 ställde man däremot om affärsmodellen till “free to play”. Tillväxten & framförallt lönsamheten fick sig en rejäl smocka under omställningen men visade sig i efterhand vara ett genidrag. “The secret society” blev det nya dragloket och tillväxten tog rejäl fart.

Efter att ha ägt aktien sedan 2011 så var det inte förrän i maj 2016 som jag kände att alla stjärnor stod rätt. Kursen stod då runt 30: – och jag låg på minus i aktien efter mindre lyckade köp i kombination med större positioner längs vägen. Vid den här tidpunkten indikerade Introduce P/E 8 för kommande år samtidigt som den förmodade tillväxten var riktigt hög. Ett nytt toppspel i “Hidden City” drev nu tillväxten och allt såg oerhört lovande ut. Jag lät G5 bli största innehavet i portföljen och det är idag mitt allra bästa investeringbeslut.

I maj 2018 sålde VD:n Vlad sina första aktier i bolaget. Det var också på dessa nivåer aktien hade sin toppnotering. Så här i efterhand ser det ganska opportunistiskt ut av Vlad som borde haft kännedom om att Hidden city förmodligen nått peak earnings. Till hans försvar ska man komma ihåg att det var en väldigt liten del av hans totala aktieinnehav och att G5 är & har varit hans liv. Kanske var det någon form av signal till marknaden? Värderingen hade ju skenat till över P/E 30 på rullande och var på tok för högt värderad med tanke på det stora beroendet av Hidden citys fortsatta framgång.

G5 idag

Enligt VD:n är bolaget idag bättre rustat än någonsin. Man kan nu själva bära kostnaderna för att utveckla spel på egen hand utan att vara beroende av licensieringar. Hidden city:s nedgång har bromsats och man kan ana en ny stabil nivå för spelet. Vlad & Stefan (CFO) talar ofta om longtail revenues efter att spelen har peakat. Till exempel lägger man inga pengar på UA till The Secret Society längre och samtidigt drar spelet fortfarande in en bra slant. Vlad hävdar även att Hidden City förmodligen kommer generera mer pengar framåt än det gjort hittills.

Key takeaways från senaste kvartalsrapport 2019-07-30

 • Intäkter för perioden var 297,3 (394,8) MSEK, en minskning med 25 procent jämfört med samma period 2018.
 • Bruttomarginalen ökade till 55% (52%) primärt beroende på att en större andel av intäkterna kommer från egna spel.
 • Rörelseresultatet för perioden var 18,5 (50,1) MSEK. Minskningen jämfört med föregående år är primärt beroende på minskad omsättning samt investeringar i utveckling och användarförvärv. 
 • Resultat efter skatt uppgick till 16,9 (45,0) MSEK.
 • Resultat per aktie för perioden, före utspädning, var 1,88 (5,07) SEK.
 • Kassaflödet uppgick till -15,4 (8,0) MSEK, påverkat av utdelning om -22,5 MSEK och skattebetalning på Malta om -28,4 MSEK.

Vlad skriver bland annat följande i Q2 rapporten:

“Jewels of Rome är hittills sett G5:s historiskt bästa lansering.”

“Som ni kan se är vi, som tidigare utlovats, nu på god väg att lansera fyra nya spel under 2019”

“Intäkterna från Hidden City stabiliserades, medan intäkterna för Mahjong Journey sjönk, det sistnämnda som ett resultat av olika experiment. Utvecklingsteamet arbetar nu hårt för att åtgärda problemen och vi siktar på att spelet ska kunna återta sin position under andra halvåret.”

“Under kvartalet provade vi, tillsammans med den fortsatta utvecklingen av spelen i vår portfölj, vissa förändringar i vår strategi för användarförvärv och experimenterade då med högre investeringsnivåer för användarförvärv för att testa dessa nya strategier. Försöken bekräftade våra modeller, men belastade också kvartalets vinstmarginal som uppgick till sex procent”

I gamingaktiers intervju med Vlad noterar jag att han själv tror att mobilspelsbranschen står inför en konsolidering. Han tror även att det kommer ske intressant utveckling kring de höga avgifterna hos app distributörerna. Bolagen kommer försöka komma runt dessa avgifter kanske via streaming eller på annat vis. Han säger själv att G5 leker med olika scenarion så att de står väl rustade när väl förändring sker.


Efter att ha läst kvartalsrapporten och tittat på grossinglistorna i juli/augusti är min egen känsla att Q2 kan bli en bottennotering vad gäller vinsten. ABG & Redeyes antaganden om en vinst för helåret mellan 90-100MSEK borde inte vara helt osannolik. Givet detta tillsammans med lättare jämförelsetal i Q3 & Q4 borde det finnas potential för aktien att vända trenden. Lyckas man sedan växa i takt med marknaden kommande år borde värderingen vara betydligt högre.

Så här ser jämförelsetalen ut för Q3 & Q4. Siffrorna inom parentes är senaste kvartalets siffror (Q2 2019).

Juli – september 2018

Intäkter för perioden var 341,9 MSEK (297.3)

Resultat efter skatt uppgick till 22,7 MSEK (16,9)

Oktober – december 2018

Intäkter för perioden var 340,7 MSEK (297,3)

Resultat efter skatt uppgick till 17,1 MSEK (16,9)

Det kan vara så att aktien uppvärderas när man börjar slå sina jämförelsetal igen. Marknaden känns väldigt kvartalsfixerad just nu så det skulle inte förvåna mig om så blir fallet. Att slå omsättningen närmaste kvartalen blir nog svårt men däremot finns nog potential att hamna nära vinsten. Q1 & Q2 2019 hade de tuffaste jämförelsetalen och de ligger nu bakom.


För & mot investering

För

 • Låg värdering jämfört med peers
 • Hög underliggande marknadstillväxt 2018-2023. CAGR 16,8% estimerar sensor tower
 • Lovande start för Jewels of Rome
 • Större & skickligare organisation än tidigare
 • Marginalförbättring i korten
 • Skuldfritt med stor kassa (14:-/aktie)
 • Otrolig historik. Ca 60% vinsttillväxt/år i 10 år.

Mot

 • Beroendet av ett fåtal spel
 • Dålig trend i aktien
 • Marknadens sargade förtroende för VD
 • Volatil & ung bransch
 • Hög risk i aktien

Min slutsats

När jag började titta på G5 igen hade jag inte ägt aktier sedan ca 1 år tillbaka. Men ju mer jag funderade desto mer kände jag att det var dags att börja ta position. Jag har nu tagit en bevakningspost och har för avsikt att öka framöver givet att utvecklingen går åt rätt håll.

Jag lyssnade på kvalitetsaktiepodden och dem verkade ha samma syn på aktien. Och har köpt in den i sin portfölj.

Risk

Risken i den här typen av aktier är väldigt hög. Man bör ha max 5% av kapitalet i den här typen. Och analyshusens estimat kan vara för höga. Det jag skriver är ingen rekommendation utan mina egna slutsatser som amatör.

Källor: kvartalsrapport Q1 & Q2, introduce.se, redeye.se, börsdata.se samt gamingaktier.com:s intervju med Vlad, g5info.se.

Disclaimer: jag reserverar mig för felaktiga uppgifter, se kvartals- och årsrapporter för korrekt information. Investeringar sker till egen risk, mitt blogginlägg ska inte ses som finansiell rådgivning utan är mina egna slutsatser baserade på den information jag har kännedom om. Jag äger aktier i G5 entertainment vid publicering

Följ oss gärna på twitter där meddelar vi när nya inlägg publicerats